WINDOWS 11

На 24 юни 2021 се проведе голямо събитие на Microsoft, на което бе обявена новата операционна система на компанията – Windows 11. Към момента тестова версия е достъпна за участниците в програмата Windows Preview, а пускането на първата официална версия достъпна за всички потребители се очаква в периода от края на месец ноември до коледните празници.

Нека разгледаме новостите които привличат внимание при първи досег с новата ОС.

 1. Центрирана лента със задачите с нов дизайн

The Windows 11 features we think you'll be obsessed with (and how they work) - CNET

По подразбиране лентата със задачите е центрирана, но за свикналите с разположението й в ляво, все пак е възможно да се конфигурира по добре познатият начин. Старт менюто е съвсем ново – то дава приоритет на закачените от Вас програми, както и списък с последните отваряни различни видове документи, проекти и т.н. За програмите, които се ползват по-рядко е предвидена лента за търсене. Идеята зад новия облик е по-персонализиран вид на старт менюто и елиминиране на претрупаността.

2. Подобрени възможности за мултитаскинг

Windows 10 вече предоставя възможност за едновременно показване на множество прозорци с помощта на drag-and-drop технология.

Windows 11, обаче, представя Snap Layouts, улесняващо мултитаскинга. Чрез него избирате схема по която да се подреждат и оразмеряват множеството прозорци, вместо да ги подреждате влачейки ги по екрана.

Windows 11 cheat sheet: Everything you need to know - TechRepublic

3. Работа с няколко монитора

Windows 11 запомня как сте разпределили прозорците на външния/втори/трети монитор и запазва това разположение дори при разкачане на монитора, така че при последващо включване няма да се налага наново да се организира подредбата. Липсата на тази функционалност е сред дразнещите недомислици при Windows 10.

4. Интеграция на Teams

Месинджърът на Microsoft се появи през 2017, две години след излизането на Windows 10, като алтернатива на вече добилият популярност Slack и други. В последната година, поради нарастването на дела на дистанционната работа, използването на Teams стана по-широко разпространено.

Именно поради това, при Windows 11 Teams вече играе по-голяма роля. Функционалността Chat е вградена в основната лента за задачи, като така лесно и бързо може да се изпрати съобщение до колега или приятел. През неща също ще са възможни видео разговори, включително и с ползвателите на платформите на Android и iOS, a дори и изпращане на SMS към контакти които нямат инсталирана програмата.

Microsoft Teams will be directly integrated as part of Windows 11 - The Verge

5. Android апликации в Microsoft App Store

Microsoft представят съвсем нова версия на Microsoft Store с доста по-изчистен и добре организиран изглед. Най-голямата промяна е че магазинът ще поддържа и апликации за андроид чрез магазина на Amazon. Така се увеличава количеството на достъпните програми и апликации, макар че тези предназначени за смартофони ще се визуализират във вертикални прозоци, които не са оптимизирани за компютърни монитори. Реалните ползи от апликациите за смартфони на компютъра ще се преценят с времето, но поне едно е сигурно – вече ще можете да записвате и качвате видеата си за Tik Tok директно и от Windows устройството си.

Android apps are coming to Windows 11 through the Amazon Appstore | TechCrunch

6. Подобрено гейминг изживяване

Според данните до сега, изглежда че безспорно Windows 11 ще е по-добрата операционна система за гейминг, в сравнение с предшественика си Windows 10.

Windows 11 заема някои характеристики на Xbox Series X, с които подобрява визуалните качества на игрите, като например Auto HDR, при което автоматично се добавят HDR подобрения на изображението на всички игри с Directx11 и нагоре. Microsoft направиха демонстрация със Skyrim, при която подобрението на цветовете беше видимо.

Новата функционалност DirectStorage ще позволи на притежателите на конфигурации с NVMe SSD дискове да постигнат още по-бързо зарежaне на игрите, тъй като част от необходимото за възпроизвеждане на играта съдържание се изпраща директно към видеокартата без да минава първо през процесора.

DirectX 12 Ultimate също се поддържа от новата операционна система, като това дава възможност за постигане на максимално добро гейминг изживяване.

Фактът който първоначално разбуни най-силно духовете при обявяването на Windows 11, бяха новите хардуерни изисквания, заложени като необходими условия за използването му, и най-вече необходимостта компютрите да имат TPM 2.0 модул (самостоятелен криптографски процесор) или достатъчно съвременен процесор, който да емулира функцията му. Очаквайте отделна статия която разглежда техническата част на нещата.