факти за компютри

10 факта за компютрите

Използваме компютрите си ежедневно, без дори да се замисляме как те са се превърнали в най-ценния инструмент, без който не можем. До преди 20-тина години компютрите бяха лукс. Въпреки това се замислете, колко добре ги познавате? Знаете ли как е изглеждал първия компютър или дори първата компютърна мишка? Не? Нека ви запознаем с 10 факта за компютрите, които може би не знаете:

1. Първият компютър е представен на 14-ти февруари 1946г., тежи повече от 27 тона и заема скромните 168кв.м. (колкото голям луксозен мезонет). Неговото име е ENIAC.

2. Около 90% от финансите в света съществуват само в компютри. Това означава, че само около 10% от циркулиращите пари са в брой.

3. Първата компютърна мишка е направена от дърво. Дъг Енгелбарт я е изобретил през 1964 г.

4. Хората мигат по -малко, когато работят на компютър. Докато средностатистическият човек мига около 20 пъти в минута при нормални обстоятелства, хората на компютрите мигат само около седем пъти в минута.

5. Първият известен компютърен програмист е жена. Нейното име е Ада Лавлейс и е живяла в Англия, където работела като математик и писател. Тя е известна с работата си по „Аналитичния двигател“.

6. Повечето от най -големите компютърни марки са започнали бизнеса си в гаражи. Това важи за Apple, Microsoft и HP. Извод: инвестирайте в гараж, човек никога не знае кога ще му хрумне идея за успешен бизнес!

7. Едно от най-лошите нарушения на сигурността в историята на САЩ е причинено от USB флашка. Въпросната флашка е хвърлена на паркинг, където е намерена от случаен минувач. Той я взима и от любопитство я включва в компютъра си (това, което не знае е, че чужда разузнавателна агенция е заразила въпросния носител). Този компютър имал достъп до Централното командване на САЩ. Кибератаката през 2008г. довежда го кражба на хиляди класифицирани и некласифицирани документи. Пентагонът се заема с възстановяването на щетите от зловредния софтуер, което им отнема около 14 месеца.

8. Русия проектира компютър, който работи на вода. Компютърът е създаден през 1936 г. и е предназначен да решава уравнения с диференциали.

9. Първият хард диск е изобретен през 1979г. Неговият максимален обем е бил само 5MB.

10. Къщата, в която живее Бил Гейтс (създателят на Microsoft) е проектирана от компютър на най-големите му конкуренти Apple (Mac).