Защо е по-добре да използваме легален Microsoft Windows?

Защо е по-добре да използваме легална операционна система ?

При закупуването на преносим или настолен компютър обикновено се отделят повече внимание и ресурси. Обръща се внимание на малки детайли дори като например с колко и какви портове разполага машината. Това не е лошо.. но използването на оригинален софтуер е също толкова важно, колкото и добрата и функционална машина. Ползването на Windows, свален от съмнителни сайтове, крие немалко опасности, за които дори не се предполага.

Ще изброим няколко причини защо е по-добре да се използва лицензиран Windows.

1. Получаване на актуализации

При използването на оригинален Windows гарантирано се получават всички актуализации на операционната система, включително новите й версии, както и вградените в тях приложения. При фалшивия Windows актуализациите са предварително спрени, за да се предотврати свързването на пиратския софтуер с Microsoft.

2. Поддръжка и помощ от Microsoft

Windows има на разположение приложение „Получаване на помощ“. Когато се използва лицензиран Windows, има възможност за свързване с поддръжката на Microsoft по всяко едно време при нужда от съдействие. При нелицензиран софтуер най-вероятно такава помощ ще бъде отказана, или пък ще трябва да бъде заплатена.

3. Приложенията от Microsoft Store са лесно достъпни

Microsoft Store разполага със стотици хиляди приложения, които при оригинално копие на операционната система ще бъдат на разположение за изтегляне и ползване. При пиратските копия тази функционалност е напълно блокирана, което лишава от използването на приложения и услуги, които биха улеснили работата и ежедневното опериране с машината.

4. Високо ниво на сигурност

При използването на оригинален Windows се предоставят винаги последните актуализации и дефиниции за вируси, докато при пиратското копие тези обновления е твърде вероятно да не са на разположение, като оттам следва излагане опасност от вируси и кражба на лични данни.

5. По-добра производителност

За да стане „оригинален“ пиратски софтуер, човекът който го качва трябва да модифицира операционната система, което включва промяна на системни настройки и изтриване на системни файлове. Обикновено това води до забавяне на операционната система, не се предоставят драйвери за определени устройства, а в някои случаи дори и тотално срива системата. Ако се използва легален софтуер, не се налага притеснение за който и да е от тези сценарии.

Как работи пиратския Windows?

Всичко е в ръцете на активатора. Той прави фалшивия софтуер оригинален – натискане на едно копче и вече имате „легален“ Windows. Първо трябва да направи машината уязвима като спира връзката (ъпдейтите) на Windows с Microsoft. После инсталира временен ключ, рестартира пробния период и създава връзка със собствен мним сървър, за да продължава този цикъл.

* Microsoft Windows, често наричан просто Windows, е семейство от операционни системи със затворен код, разработвано от софтуерната компания Microsoft.