USB-C монитори със свързаност от ново поколение

Тъй като модерните мобилни устройства стават все по-тънки и удобни за преносима употреба между дома и офиса, необходимостта от порт към външен монитор се увеличава, още повече отчитайки нарастването на дистанционната и хибридната работа по време и след пандемията. Поради тази причина USB-C мониторите бързо се превръщат в популярна алтернатива за потребители, които притежават лаптопи и други устройства, снабдени с USB-C портове, тъй като позволяват директно включване на същите в монитора. С новите правила на ЕС, които налагат използването на USB-C зарядни устройства за всички мобилни телефони, таблети и фотоапарати от 2024г. нататък, дисплеите, интегрирани с USB-C свързаност, бързо ще се превърнат в задължителен стандарт.

USB-C мониторът е снабден с USB-C конектор като интерфейс на дисплея и използва USB-C кабел за свързване към устройства като лаптопи, таблети и мобилни телефони. Посредством тази двупосочна комуникация могат да бъдат споделяни видео и аудио материали, както и данни към свързания монитор, който пък от своя страна може да доставя захранване към устройството, използвайки само един кабел. Всеки USB-C монитор е малко по-различен и може да включва функции като докинг станция, захранване, KVM или всички изброени по-горе. Имайки в предвид това, повечето монитори с поддръжка на USB-C попадат в една от следните четири категории:

МОНИТОРИ С USB-C ПОРТ БЕЗ ЗАХРАНВАНЕ

Този тип USB-C монитори са по-опростени по отношение на своите възможности и могат да получават само аудио и видео съдържание, или пък единствено данни през интегрирания USB-C порт. Някои от тях могат да се свързват и с други USB входове. Въпреки ограниченията си, този вид USB-C монитори са предназначени за потребители, които предпочитат да споделят мултимедийно съдържание и да трансферират данни с висока скорост на фиксирано работно място или такова за забавление. Тъй като тези USB-C дисплеи не разполагат с възможност за захранване, ще трябва отделно да захранвате вашето мобилно устройство.

USB-C МОНИТОРИ С ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАХРАНВАНЕ

С развитието на USB-C технологията, мониторите с USB-C порт доставящ захранване вече са изключително популярни сред потребителите, които силно разчитат на лаптопи, таблети и смарт телефони и предпочитат подредена работна среда с малко кабели. Това е така, защото USB-C екраните с доставка на захранване могат да зареждат свързаното устройство, работейки като втори дисплей, което води до един кабел по-малко. Хората, които често носят своя лаптоп например, между дома и офиса, също имат голяма полза от този вид монитори, защото при местенето на същия не е необходимо да участват много кабели. Освен това изображенията, видеата или данните, гледани на таблет и мобилен телефон, могат лесно да бъдат визуализирани на екрана на монитора чрез USB-C връзка, като в същото време не е нужно да се притеснявате, че захранването на устройството е на изчерпване. Когато избирате USB-C монитор от този тип е важно да се уверите, че може да захранва вашето устройство; някои доставят достатъчно енергия само за зареждане на мобилно устройство (под 65 W), докато други (над 65 W) могат да захранват лаптоп. Също така трябва знаете дали USB-C входът на Вашето устройство поддържа режим на захранване, макар че повечето модерни лаптопи го предлагат.

МОНИТОРИ С USB-C ДОКИНГ

В допълнение към опцията за захранване и възможността за споделяне на видео, аудио и данни, USB-C докинг мониторите са оборудвани с допълнителни входове към самите тях. Тези портове могат да се ползват за кабелни интернет връзки, флаш памети и периферни устройства като клавиатури, мишки, микрофони или слушалки например. Тъй като входовете са на монитора, веднага щом включите USB-C кабела във вашия лаптоп, всичко е свързано и разхвърляните кабели лесно могат да бъдат скрити. И понеже повечето от модерните лаптопи имат само USB-C порт, наличието на серия от полезни входове на самия монитор, като USB-A и Ethernet, може да подобри продуктивността на Вашето устройство.

USB-C МОНИТОРИ С KVM ПРЕВКЛЮЧВАТЕЛ

Когато ползвате два различни компютъра, свързани към един и същи монитор, и искате да управлявате и двата с една и съща клавиатура и мишка, тогава USB-C монитор с KVM превключвател е идеалният избор за Вас. Както при USB-C докинг мониторите, ще трябва само да включите всичките периферни устройства директно в монитора и когато искате да превключите между компютрите, само кликвате върху един бутон и дисплеят автоматично ще прехвърли Вашата периферия към другия компютър. Закупуването на USB-C KVM монитор често е по-евтино от закупуването на обикновен монитор и KVM превключвател отделно и обикновено води до много по-подредена работна среда.

USB-C е бъдещето, но се предлага в различни варианти и затова трябва да бъдете много внимателни за да не закупите грешния монитор. Не забравяйте да проверите типа USB-C на Вашето мобилно устройство, защото ако то няма поддръжка за USB-C алтернативен режим (USB-C Alternate/Alt Mode), тогава няма да можете да използвате неговия USB-C порт за извеждане на екран към монитора. Проверете също така дали избраният от Вас монитор може да захранва Вашето устройство. Някои USB-C дисплеи доставят енергия под 60W, колкото за мобилен смарт телефон, докато други със своите от 60 до 90W спокойно могат да захранват лаптоп.