10 големи причини да не надграждате до Windows 11

10 причини да не надграждате все още до Windows 11

Ако не искате да купувате нов компютър или да се откажете от ефективен интерфейс, който обичате, тогава не надграждайте до Windows 11. Windows 10 прави всичко също толкова добре, а в някои случаи дори по-добре. Статия изразява по-скоро лично мнение и не ангажира никой с него (тествано е на по-стари компютри и таблети около 2020 год.)

Причини да не надграждате до Windows 11 (Снимка: Рене Рамос)

Никога няма да видите надграждане на Microsoft Windows, което да не е посрещнато с шумни негативни реакции и въпреки, че Windows 11 не се е сблъсквал с толкова злост като някои предишни версии на операционната система, това не означава, че всичко е розово. Основно негативите дойдоха от хардуерните изисквания. По-малките оплаквания относно промените в интерфейса, но наблюденията са, че все още предизвиква гнева на дългогодишни потребители.
Не е голяма трудност да превключвате между Windows 11 и 10. Windows 11 работи със същия софтуер и поддържа същия периферен хардуер. Все пак има неща, които липсват в Windows 10 и причини, поради които може да предпочетете да се придържате към тази изпитана операционна система, вместо да надграждате. Какъвто и избор да направите не забравяйте, Windows 10 ще се поддържа до 14 октомври 2025 г. т.е. Microsoft вече няма да поддържа тази операционна система (ОС). Силно ви препоръчвам да не използвате неподдържана версия на ОС, тъй като няма да получите важни актуализации за сигурност. Междувременно, докато все още имате избор, ето мой лични причини да се придържате към Windows 10.


1. Може да се наложи да закупите нов компютър за Windows 11

TPM чип за сигурност

(Снимка: Asus)

Най-много негативни коментари от отдавна ползващите Windows е, че при пускането на Windows 11, се отнася до новите хардуерни изисквания. Нуждата от TPM чип за сигурност, както и по-нов процесор. Тествах на няколко компютъра и таблета, всички от които имаха TPM чипове, но процесори, които не бяха достатъчно нови – над 3-4 години. Оказва се, че поддръжката на драйвери на устройствата с по-старите чипове води до много повече сривове на ядрото и начина на работа. Също така не можете да инсталирате операционната система в малко вероятния случай, защото компютрите са с 32-битов процесор, а работи само на 64-битови Intel/AMD и Arm чипове.

AD

2. Лентата на задачите на Windows 10 е по-добра

Лента на задачите на Windows 10 срещу лента на задачите на Windows 11

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Windows 10 ви дава по-широки и по-информативни бутони на лентата на задачите, като същевременно ви позволява да поставите лентата на задачите отстрани, отгоре или отдолу на екрана. Windows 11 не прави нито едното, нито другото. В Windows 10 записите са винаги на едно и също място. Но в 11, ако използвате централното подравняване по подразбиране, позициите на иконите, дори бутона “Старт”, се променят, когато отваряте и затваряте приложения. Поне можете да подравните лентата на задачите вляво в Windows 11, което решава последния проблем, въпреки че другите остават.
Друг недостатък за мен е, че календарът на лентата на задачите не ви позволява да добавяте или виждате събития, както в Windows 10. Актуализацията 22H2 на Windows 11 обаче коригира оплакване на много потребители: възможността за плъзгане и пускане на файлове в приложението на лентата на задачите икони.


3. Менюто “Старт” на Windows 10 е по-добро

Меню "Старт" на Windows 10 срещу меню "Старт" на Windows 11

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Новото меню “Старт” на Windows 11 не показва надеждно наскоро или често използвани приложения. Той предлага неясни „Предложени“ приложения, които може да се основават на тези критерии, но не го намирам за толкова полезно, колкото ясните секции на Windows 10. Иконите в 11 не показват никаква информация за приложенията, както правят плочките на Windows 10. По-ранната операционна система също дава незабавен достъп до захранване (изключване, рестартиране, заспиване) и настройки – можете да ги добавите обратно към менюто “Старт” на Windows 11, което ги няма по подразбиране.


4. Идват реклами

Промоция на OneDrive в Windows 11 File Explorer

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Microsoft предприема стъпки към една нежелана нова практика за вмъкване на реклами, което нарича “значки” (други го наричат ​​”баджинг” ) в основни функции на операционната система като менюто “Старт”, полето за търсене, панелът за известия и дори File Explorer. Тези значки предполагат услуги на Microsoft, които добавят функционалност към функцията, която използвате в момента. На практика те са реклами. В защита на Microsoft, промоциите са били само за услуги на Microsoft, които много потребители наистина могат да намерят за полезни, като OneDrive и Microsoft 365. Според моя опит устройствата на Apple са също толкова виновни, че се опитват да ви накарат да се абонирате за услуги като iCloud или Apple News+ с непрекъснати изскачащи съобщения. Не мога да намеря никаква официална информация, че Microsoft възнамерява да позволи на трети страни да използват тези значки за реклама, само услуги на първи страни – но се надявам да не го направят. Във всеки случай, потребителите на Windows 10 не трябва да се тревожат за нищо от това.


5. Изживяването на таблет с Windows 11 не е толкова добро, колкото с Windows 10

Windows 11 на таблет

(Снимка: Microsoft)

В Windows 10 плъзгането навътре отляво и отдясно извежда много полезния Task View и Action Center (друга невероятно полезна функция, изчезнала в Windows 11). Можете да затворите приложение, като плъзнете пръст надолу от горната част на екрана и приложенията по подразбиране са на цял екран, както е логично на таблет. Windows 11 въвежда напълно нови жестове, изискващи множество пръсти. Въпреки че тези жестове са подобни на Apple, аз се съмнявам дали ще превърнат много потребители на iPad в потребители на Surface Go. Актуализацията 22H2 на Windows 11 добавя малко повече сензорна функционалност, но все още не е толкова приятна за използване на таблет според мен, отколкото Windows 10.

AD

6. Windows 11 изисква влизане в акаунт в Microsoft

Влезте в Microsoft акаунт при настройка на Windows 11

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Ще ви бъде трудно да намерите потребители на Mac, които не влизат в акаунт си Apple ID, нито потребители на Chromebook или Android, които не влизат в акаунт в Google. Но някои потребители на Windows са категорични, че не искат да влизат в акаунт на своя компютър. Ако сте един от тези хора, има причина да не надграждате до Windows 11. Но знайте, че от вас се изисква само да влезете в акаунта по време на настройката. След това можете да изберете локален акаунт за нормално използване на компютъра. Както при другите операционни системи, влизането в акаунт в Microsoft носи предимства, включително архивиране в OneDrive, приложения за магазин, Xbox игри, използване на асистент за изкуствен интелект Copilot, родителски контрол на Microsoft Family и връзка към телефона за използване на функциите на вашия телефон с Android на вашия компютър – за това не разбирам отказа на повече потребители на Windows да си логват акаунта.


7. Центърът за действие го няма в Windows 11

Център за действие срещу Windows 11

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Вместо спретнатия всичко в едно Център за действие за известия и бързи настройки, Windows 11 разделя функциите си в несвързана, донякъде нелогична подредба, донякъде наподобяваща разхвърляното разпръскване на кутии за известия, което виждате в macOS (макар и не толкова лошо). В Windows 10 докосвате иконата на високоговорителя, за да регулирате звука, бутона Wi-Fi, за да промените Wi-Fi, и иконата на батерията, за да видите състоянието на захранване. В Windows 11 тези удобства са групирани заедно, така че докосването на иконата за звук извежда опциите за батерията и Wi-Fi. Windows 11 е по-малко ефективен тук според мен. Също така липсват вашите срещи в календара на областта за уведомяване. Windows 10 дори ви позволява да създавате нови срещи в Центъра за действие.

AD

8. Ще пропуснете времевата линия и други отхвърлени функции в Windows 11

Времева линия в Windows 10

(Снимка: Microsoft/PCMag)

Както при всички основни актуализации на операционната система, някои функции идват, а някои си отиват. Най-големите, които напускат Windows във версия 11, са Timeline, Live Tiles и Internet Explorer. Ако обаче стартирате старо бизнес приложение, което изисква IE, все още можете да стартирате режим на Internet Explorer в браузъра Microsoft Edge – до кога не мога да кажа.


9. Windows 10 предлага повече възможности за избор в контекстните менюта на File Explorer

Контекстно меню на File Explorer Windows 10 срещу Windows 11

(Снимка: Microsoft/PCMag)

С това играя нещо като адвокат на дявола, тъй като се отвращавах от безкрайно дълбоките контекстни менюта с десен бутон, които всяко приложение можеше да добави към контекстното меню с десен бутон на File Explorer в предишните версии на Windows. Все още можете да стигнете до тях, като допълнително щракнете върху елемента от менюто – Показване на още опции – лично за мен колкото по-малко кликове, толкова по-лесно. Ако това ви дразни, имате още една причина да не надграждате.

AD

10. Няма бързане

Microsoft ще продължи да поддържа Windows 10 до октомври 2025 г. , така че защо да бързате да преминете към Windows 11? Ако сте доволни от Windows 10, няма много причини да надстроите. Въпреки това, някои хора обичат винаги да имат най-новите неща и най-новите дизайни, в което няма нищо лошо.
Microsoft заяви, че няма да има повече нови функции в Windows 10, но компанията всъщност добави функцията Copilot AI към него. Не съм имал проблем с използването на Windows 11 и със сигурност има привлекателни неща в него, като актуализирания дизайн, по-успокояващите системни звуци и много други. Но можете да запазите Windows 10 засега, ако предпочитате, поне още година и половина. В този момент светът може да премине към Windows 12 – знае ли човек.

Статия изразява по-скоро лично мнение и не ангажира никой с него (тествано е на по-стари компютри и таблети около 2020 год.)