СЪВЕТИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА ЗАПАЗИТЕ ТЕХНИКАТА СИ ПРИ МИНУСОВИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ

Съветите ни биха гарантирали по-дълъг живот на техниката Ви.
Някои харесват лятото други зимата, но техниката също има своите предпочитания или изменения според сезона.
В тази статия ще обърнем внимание на влиянието на минусовите температури при техниката ви.
Ниските температури и температурни колебания не влияят само върху човешкото тяло, а и върху техниката, която сме свикнали да е на разположение навсякъде и по всяко време.
Знае се, че умните телефони, таблети и преносимите компютри (лаптопи) издържат на студа доста по-добре в сравнение с жегите,
но ниските температури могат да имат неблагоприятен ефект върху тях.

ЕТО КАКВИ ПРОБЛЕМИ МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ С УСТРОЙСТВАТА ВИ В СТУДА:
1. КОНДЕНЗАЦИЯ
Техниката може да започне да трупа кондензирана течност под екрана и корпуса, ако рязко смените температурата – например, ако влезете с техниката в много топло помещение, след като сте го ползвали или е била оставена дълго време на студено. Това може да доведе до проблеми с разчитането на екрана, дънната платка и други повреди от наличието на вода в устройството. При изключително ниски температури е възможно техниката ви да започне да регистрира грешки при обработката на данни от вътрешните компоненти. Често устройствата спират да разчитат добавени външни компоненти, като приемника на безжичната ви мишка, карта с памет, външен или вътрешен диск както и процесорът им се затруднява при изпълнението на част от функционалностите.
СЪВЕТ: Не оставяйте техниката си навън или в колата за продължителен период, особено през снежната нощ. Това може да доведе до непоправими увреждания по устройството. Носете техниката си в плътни чанти, раници или протектори. Той предпазва не само от студа, но и от прахови замърсявания, намокряне и изпускане. Ако сте забравили техниката си дълго време на студено, то най-доброто нещо би било да го изключите и да го оставите да се затопли до нормалната стайна температура, преди да го ползвате отново. Това не само ще предотврати образуването на конденз, но и ще намали риска от допълнителни увреждания по електрониката.

2. ИЗТОЩАВАНЕ НА БАТЕРИЯТА:
Разреждането на батерията е най-непосредственият ефект от студеното време. Не се изненадвайте, ако устройството ви внезапно спре с напълно изтощена батерия след известно време. Внимавайте, защото продължителното излагане на ниски температури може да доведе до непоправима повреда на батерията.
СЪВЕТ: Опитайте се да не вадите телефона си, докато сте навън в студа, или поне се постарайте да ограничите до минимум използването му. Преди да излезете навън, заредете телефона си. Ако батерията ви е под 40%, има по-голяма вероятност да се изтощи вследствие на студа. Носете си и зарядни устройства или резервна батерия, ако предприемате по-дълги пътувания.

3. ПРОБЛЕМИ С ЕКРАНА:
Дисплеите са по-податливи на негативното влияние на студа. При LCD технологията може да има размазване или отблясъци на шрифтовете и цветовете, както и забавяне на реакциите на екраните с докосване. Чупливостта на панелите на дисплея също се увеличава от студа, тъй като температурата прави структурата му по-неустойчива.

4. ЩЕТИ НА ВЪТРЕШНИТЕ ИЛИ ВЪНШНИТЕ КОМПОНЕНТИ
Студът наистина прави по-чупливи отделните части на техниката – както по корпуса, така и във вътрешността му, което може да доведе до материални щети. Изпусканията или грубата манипулация може да доведе до пукнатини по екрана, както и да предизвика разглобяване или нараняване по вътрешните компоненти.
Ако оставите техниката си на студа за продължителен период от време, особено – в режим “sleep mode”, това може да доведе до перманентното й увреждане.
СЪВЕТ: Дръжте устройствата си в чанта или в джоб на панталоните / якето си. Най-препоръчително е да носите устройството във вътрешен джоб, така че да е в близост до топлината на тялото ви. Старайте се да пазите устройствата си на защитено място, докато разчиствате снега от тротоара или автомобила си. Много често устройството не просто замръзва, но и се намокря от невнимателната употреба.