Как да отстраните неизправности в Windows

Когато Windows Update откаже да ви сътрудничи, ето три основни стъпки за отстраняване на неизправности, които да предприемете в Windows 10 или 11, за да го върнете в правилната посока.

Приятно или не, тези, които използват Windows Update за получаване и инсталиране на актуализации и корекции понякога ще срещат проблеми с услугата Windows Update. Понякога конкретна актуализация може да не се изтегли. В други случаи актуализацията може да не успее да се инсталира. От време на време Windows Update (WU) може да откаже да взаимодейства със сървърите на Windows, от които идват актуализациите. Ето тук идват на помощ тези стъпки. Опитайте тези техники за отстраняване на неизправности в реда, описан по-долу, за да накарате WU да работи отново. Забележка: Тук стъпките за отстраняване на неизправности на WU са показани в Windows 11, но същите техники работят и с Windows 10, само с малки вариации.

1. Ако отначало не успеете… опитайте отново Въпреки че най-основната от всички техники за отстраняване на неизправности за Windows Update не винаги работи, тя ще помогне в някои случаи. Ако WU не успее да работи според очакванията, първото нещо, което трябва да опитате, е да стартирате отново заявката за Windows Update. За най-добри резултати рестартирайте компютъра, преди да опитате отново. Не е абсолютно необходимо, но може да изчисти някои висящи или преходни заявки (като вече изтеглена актуализация, която трябва да се приложи).

1.1 Щракнете върху Start, след това върху иконата на бутона за захранване и след това върху Restart.

1.2 След като работният плот се появи отново, щракнете върху Start > Settings > Windows Update, след което щракнете върху бутона Проверка за актуализации.

Според моя опит това работи между 25% и 50% от случаите, когато се появи проблем с Windows Update, а изтеглянето и инсталирането на актуализацията са успешни при втори опит. Ако рестартирането на компютъра не доведе до облекчение, преминете към следващия раздел.

2. Опитайте инструмента за отстраняване на неизправности при актуализация Както се казва в баналната софтуерна поговорка, „Има приложение за това!“ За често срещани проблеми с Windows – и WU определено е един такъв звяр – е също толкова валидно да се каже: „Има инструмент за отстраняване на неизправности за това!“ Това са вградени мини-приложения на Windows, предназначени да диагностицират и коригират конкретни проблеми с Windows.

За да получите достъп до правилния инструмент от този вид, изпълнете следните стъпки:

2.1 Щракнете върху Start > Settings.

2.2 В приложението Настройки въведете думата „trouble“ в лентата за търсене. Това дава резултати като тези, показани на изображението по-голе. Щракнете върху “Troubleshoot Other problems”.

2.3 В получения панел „Troubleshoot Other problems“ Windows Update се появява като четвърти елемент под заглавието „Most frequent“, както е показано отдолу. Щракнете върху бутона “Run”, за да стартирате този елемент. 

2.4 Инструментът за отстраняване на неизправности в Windows Update ще работи в собствен изскачащ прозорец и ще докладва за различните диагностични мерки, които изпълнява. В около една трета до половината от случаите, това ще поправи това, което не е наред с WU на целевия компютър. Ще видите прозорец с окончателен отчет, който прилича на визуализацията долу.

След като стартирате инструмента за отстраняване на неизправности, добра идея е да рестартирате компютъра още веднъж, след което опитайте отново да стартирате Windows Update. Ако този метод все още не работи е препоръчително да се обърнете към специалист.