Windows 11 и компютърната конфигурация: Каква хардуерна поддръжка е необходима?

След години на Windows 10, Microsoft обяви своята най-нова операционна система – Windows 11.

Windows 11 бе обявена от Microsoft през втората половина на 2021 година. Обявлението включваше информация за новите функции и подобрения, които ще се предлагат в операционната система. Те са много, но е важно да разберем каква компютърна конфигурация е нужна, за да използваме Windows 11 с пълни възможности. В тази статия ще разгледаме изискванията на Windows 11 към хардуера и как можем да обновим нашата конфигурация, ако е необходимо.

  1. Изисквания към процесора: Windows 11 изисква съвременен процесор със съответстващи функционалности. Той трябва да поддържа 64-битови инструкции, има Trust Platform Module (TPM) версия 2.0 и да е съвместим с DirectX 12 или по-нова версия. По-старите процесори, като някои Intel Core i3 и AMD Ryzen 3 поколения, може да не отговарят на тези изисквания. Обикновено, за да се поддържат минималните изисквания за процесор на Windows 11, ще е необходим процесор Intel Core i7 или Core i9.
  2. Памет и съхранение: Windows 11 изисква поне 4 GB оперативна памет за 64-битова версия или 2 GB за 32-битова. За съхранение, операционната система изисква поне 64 GB свободно пространство на твърдия диск. Важно е да осигурим достатъчно памет и съхранение, за да можем да използваме Windows 11 без затруднения.
  3. Графична карта и монитор: Windows 11 поддържа DirectX 12 и изисква съвместима графична карта за оптимално изживяване. Трябва да проверим съвместимостта на нашата текуща графична карта или да разгледаме опции за ъпгрейд, ако е необходимо. Освен това, мониторът трябва да има резолюция поне 720p за най-добра визуализация на Windows 11.
  4. TPM версия 2.0 и Secure Boot: Windows 11 изисква активиран Trust Platform Module (TPM) версия 2.0 и Secure Boot в системата. TPM осигурява криптиране и защита на данните, докато Secure Boot предотвратява стартирането на зловреден софтуер при стартирането на компютъра. Трябва да проверим дали нашият компютър разполага с TPM версия 2.0 и дали Secure Boot е активиран.
  5. Други фактори за внимание: При ъпгрейд към Windows 11 е важно да се имат предвид и други фактори. Например, звуковата карта, Wi-Fi и Bluetooth модулите трябва да бъдат съвместими и да има подходящи драйвери за тях. Също така, може да е необходимо да актуализираме BIOS-а на компютъра си, за да се осигури съвместимост и оптимална работа на Windows 11.

    Windows 11 предлага много нови функции и подобрения, но изисква подходяща хардуерна конфигурация. Ако планирате да преминете към Windows 11, проверете своята текуща конфигурация и я сравнете с изискванията на новата операционна система. Ако е необходимо, направете ъпгрейд на процесора, графичната карта или актуализирайте други компоненти, или пък помислете за закупуването на нов компютър, за да се насладите на пълната функционалност на новата операционна система.

    Изводът, като се има предвид, че повечето хора държат компютри за дълго време, е че би било по-практично да се вземе компютър, който е по-мощен, отколкото смятате, че имате нужда. Няма да надраснете своя хардуер твърде скоро и той ще остане солидна инвестиция за години напред. Технологията в крайна сметка е лична. Отделете време, за да вземете правилния компютър за вас.