Организация и подреждане на кабели

Всеки би искал да работи с възможно най-малко кабели, но това понякога е невъзможно. Кабелите лесно могат да се превърнат в заплетена топка, особено ако от самото начало на поставянето им няма ясно изградена стратегия за тяхната организация. Този кабелен хаос може да се случи в дома ви, зад бюрото в офиса, но още по-лошо е когато се случи на работното място и постави в риск комуникацията на всички използващи мрежата.

В такава ситуация е възможно да настане пълен хаос и невъзможност за работа на целия офис и това го знае всеки професионален инсталатор на кабелни трасета. Виждали сме всякакви използвани “помощни компоненти” от типа на: спирала от тетрадка, ластици, кламери или просто усукана мека тел, които може да ви свършат някаква работа у дома, но резултатът е неудовлетворителен при професионалното подреждане на кабели и проводници, особено когато става въпрос за бизнес среда.

Ако искате да имате красиво и стилно подредени кабели, ви трябват професионални кабелни органайзери и спирали, кабелни канали и трасета, които елегантно групират кабелите в общ сноп и предотвратяват сплитането, неволното закачане и скъсване на кабелите. Тук е трябва да отбележим, че е много важно да разполагате с документацията на изградената мрежа, тоест кой кабел за какво е и къде отива (включително и опис на всички устройства заедно с административни достъпи до тях). Но в тази статия ще говорим за организиране на кабелите, а не за изграждане и управление на мрежи.

Средства за организация на кабели

Спиралите за кабели или още оплетките, се поставят около кабелите без да се налага разкачването или изключването на вече включени кабели. Поставят се без специален инструмент (но може да се използва и специален апликатор, ако поставянето на кабели е ежедневната ви работа) и защитават кабелите без да възпрепятстват отделянето на топлина от снопа. Изработват се в разнообразни цветове, което от една страна може да се съчетае със стила на офиса и от друга, да помогне за лесно и бързо различаване на отделните снопове.

Организация и подреждане на кабели 1Материалът, от който се правят е полипропилен, устойчив на химикали и с висока температура на стопяване (около  140 °C), има добра здравина и лесно се фиксира към стени или кабелни скари чрез клипсове, скоби, кабелни превръзки от велкро или свински опашки. Дизайнът му позволява разклоняване на кабелния сноп във всяка точка и всяко направление, което облекчава маршрутизирането. Качествените професионални кабелни спирали защитават кабелите от надраскване или смачкване. Гъвкавостта им дава възможност да се насочи кабелният сноп във всяко направление. Могат да се махнат толкова лесно, колкото и да се поставят и са предназначени за многократна употреба. Може след време да се добави или премахне кабел от снопа без да се разглобява цялата система. Така кабелите ще бъдат организирани в приятен за окото вид и най-важното – защитени. Освен това използването на спирални оплетки за кабели подобрява безопасността, защото предотвратява риска да се спънете в някой от кабелите.

Кабелна превръзка от текстил (велкро). В последно време все по-голямо приложение намират оптичните влакна или т.н. световоди, както и сигнални кабели с по-мека изолация. Това налага използването на продукт, който без да ги наранява или премазва, да ги групира в сноп. Това е текстилната кабелна превръзка, която благодарение на грапавата си повърхност тип „репей“ няма нужда от по-сложен и груб метод на заключване. Материалът, от който е направена е мек, гъвкав, еластичен и здрав. Има широк температурен диапазон на работа и остава гъвкав и при ниски температури. Може да се използва за групиране на движещи се и вибриращи кабелни снопове. Поради лекотата, с която се поставя и отстранява често намира приложение за временно групиране на кабели при концерти на открито, театрални декори и др.

Организация и подреждане на кабели

Кабелна връзка тип свинска опашка. Може би най-разпространеният аксесоар за закрепване, групиране и организация на кабели. Свинската опашка (миша опашка) е пластмасова вътрешно назъбена лента с ухо на края, през което минава другият ѝ край, след като е обгърнал кабела или кабелите. Гъвкавостта ѝ осигурява равномерно разпределение на налягането. Произвежда се в различни цветове, като преобладават белия и черния. Съществуват и различни дължини.

Организация и подреждане на кабели 3

Може да се поставя без инструмент или със специален пистолет (ръчни клещи за затягане на кабели превръзки), ако това се извършва професионално и ежедневно. Има и метални кабелни връзки, които се заключват с метална сачма. Използват се там където се изискват висока здравина, пожароустойчивост и надеждност, като нефтени платформи, в минната промишленост и др. В автомобилната промишленост се използват кабелни превръзки с вграден механизъм за фиксиране в отвор подобен на дюбел (Fir Tree технология).

Самозалепваща се основа за кабелни превръзки. Представлява подложка, скоба за кабелна превръзка, която има самозалепваща се долна част и възможност фиксирането да се усили с винтове. Горната ѝ част е вдлъбната, за да може кабелния сноп или кабела да легне плътно. Използва се за организация и фиксиране на кабели към стена или вътрешния корпус на шкафове за управление. В един от вариантите си, тя е гъвкава, за да може да се закрепи към извити или кръгли повърхности. Има широко приложение на места където кабелът трябва да проследи извита навън или навътре повърхност, например в автомобилната, железопътната и космическата индустрия.

Организация и подреждане на кабели 4

Устройство за маркиране на кабели. За да организираме и подредим нашите кабели се нуждаем освен от физическото им подреждане  и разпределение, и от тяхното означение и надписване. За целта има различни начини за надписване на кабелите. Единият от тях е чрез устройство за маркиране на кабелите, което поставя етикет с означението на кабела върху него, като предварително сме надписали етикета. Въпреки, че сме отделили малко информация за маркиране на кабелите, имайте предвид, че това е от много важните компоненти за вашата мрежа.

Кабелни канали. Друг начин за организиране и скриване на кабелите са кабелните канали. Те служат за скриване и предпазване на един или повече кабели и маршрутизацията им навсякъде където това е необходимо. Като форма, размери и материали могат да са много разнообразни. Можем да намерим на пазара:

  • Квадратни;
  • Правоъгълни;
  • Кръгли;
  • С извит капак;
  • Триъгълни (таванни);
  • Перваз – кабелен канал;
  • Преходна лайсна – кабелен канал;
  • Странично перфорирани и др.

Обикновено кабелният канал е твърд (но има и гъвкави, които приличат на верига за велосипед) и по това се различава от другите артикули, които организират кабели, като гофрирани маркучи, спирални органайзери и шлаух. Може да се използва на открито и закрито и най-често има капак.

Организация и подреждане на кабели - amt.bg - цялостно компютърно обслужванеПроизвеждат се в най-различни цветове, като преобладават белите и тези с цвят на дърво. Също така имат разновидности за стена, за под или ъгли. Като последните са кабелен канал и перваз в едно. Доста удобен и елегантен начин да се скрие кабелът в жилищно или офис помещение. Има и преходни лайсни със скрит кабелен канал. Използват се за свързване на две настилки и същевременно за прекарване на кабел. Обикновено са от алуминий защото се монтират на пода и трябва са устойчиви на настъпване. По-голямата част от кабелните канали са направени от негорима пластмаса или анодизиран алуминий. Някои от стенните кабелни канали са с по-голям размер и позволяват в тях да се монтират контакти и ключове. Използват се при електрически инсталации с открит монтаж (извън стените). Кабелните канали имат и допълнителни аксесоари, като: ъглови профили, Т-образни профилни разклонения, тапи и др.

Има и кабелни канали с полупрозрачен капак за монтаж на LED ленти. Те се наричат профили.

Кабелни организатори. Това са вид гъвкави кабелни канали, споменати по-горе. Те са съставени от отделни звена и напомнят верига или гръбначен стълб. Използват се все повече при организирането на кабели около мебели, бюра, работни маси, компютърни системи и други. Изключително ефективни са при организирането на сигнални и захранващи кабели в работния кът, независимо дали в дома или в офиса. Гъвкавостта им се съчетава особено добре с модерните напоследък бюра с променяща се височина, при която може да работите както седнал, така и прав. Кабелният организатор е перфектният начин да съберете и подредите всички кабели от и към подобно ергономично бюро.

Организация и подреждане на кабели 6Гофрирани тръби. За да се защитят кабелите от външни въздействия и механични повреди се нуждаят от здрав и надежден корпус. Гофрираният маркуч, наричан още гофре, е много добро решение за тази цел. Той не само предпазва проводниците от повреди, но служи като допълнителна изолация и елиминира риска от токов удар. Преди появата на гофрираните тръби, кабелите се замазваха директно в стената и при прекъсване на кабела или авария се налагаше да се кърти мазилката. Освен това, често при монтаж на картина или огледало се засягаше кабела под мазилката и се получаваше късо съединение.

Организация и подреждане на кабели 7Сега кабелите се инсталират в гофрета, които или са също под мазилката, или са в специално направени за тях канали. Удобството е, че ако се налага отстраняване на кабел, той е свободен и се изтегля лесно. Предимствата на гофрираните тръби са:

  • Пожарна безопасност. Гофрираните тръби за вътрешни инсталации се правят от материал неподдържащ горенето;
  • Изолация от влага и вода;
  • Гъвкавост и здравина;
  • Лесни са за инсталиране;
  • Ниска цена.

Има различни видове гофрета. Има леки пластмасови гофрирани тръби за по-неотговорни цели, но също така има и твърди дебелостенни маркучи, които се поставят в бетон или под земята. Те са подходящи и за влажни помещения, като: бани, оранжерии, перални. За важни обекти, като болници, военни поделения и други се изпозват гофрирани метални тръби. Те осигуряват здравина и повишена електрическа безопасност. Има и пластмасови гофрирани тръби с метализирана вътрешна част.

Има още много артикули и аксесоари, които служат за подреждане и организацията на кабелите в дома, офиса и промишлеността.

В момента използваме повече електрически уреди от всякога, а за всеки от тях е необходим захранващ кабел и щепсел, като и при повечето устройства е необходимо да са свързани и помежду си. Това неизбежно създава една голяма плетеница от кабели, която освен всички опасности, които създава, има непривлекателен външен вид и влияе зле на имиджа. Освен това, кабелите, поради своята електростатичност, привличат праха и изглеждат наистина зле.

Съвети:

Никога не правете компромиси с изграждането на вашата мрежа. Подхождайте отговорно когато изграждате фирмената си мрежа и задължително водете документация и номерация. Важно е да знаете, че мрежата ви е гръбнака на вашия офис и едвали бихте искали той да бъде зле изграден и надграждан.