СЪВЕТИ ЗА ВИДЕОКОНФЕРЕНТЕН РАЗГОВОР ОТ ДОМАШНИЯ ОФИС

Видеоконферентните връзки навлизат все повече като важен метод за бизнес комуникация. Мерките за ограничаване на пандемията разшириха обхвата на използване на видеоразговорите. За да се чувстваме по-спокойни, че изглеждаме достатъчно професионално работейки от вкъщи, можем да спазваме няколко лесно приложими правила.

В придоата ни е да се стремим се да изглеждаме и звучим възможно най-добре, и с малко подготовка няма да се чувстваме като господинът горе.

1. Проверка на осветлението

Едно от най-важните неща за видеоразговор е да се постигне добро осветление. Къде са поставени източниците на светлина е ключово за добър образ. Осветление зад нас би предизвикало ефект на тъмен силует. Страничното осветление, пък, оставя едната половина на лицето ни в сянка. Най-подходящо е да бъдем осветени отпред – дали ще сме се разположили с лице срещу някой прозорец или ще използваме някоя от наличните лампи у дома, все ще постигнем добър ефект за осветеността на кадъра.

2. Проверка на звука

Във видео разговорът, естествено, е важно и да сме сигурни че се чуваме достатъчно ясно от останалите събеседници. Ако помещението в което сме е достатъчно тихо, вграденият микрофон на лаптопа най-вероятно ще свърши добра работа. Ако обаче сме в по-шумна среда или не разполагаме с вграден микрофон, обикновени слушалки тип „тапи“ с микрофон, ще осигурят достатъчно добър звук, тъй като при тях микрофонът е в близост до лицето.

3. Не твърде близо, не твърде далеч

Добре е да се разположим пред камерата, така че в кадър да влизаме до раменете или най-много до кръста. По-близко разположение би напрягало събеседниците, а по-далечно няма да показва достатъчно добре лицето. Не трябва да забравяме, че фокусът на този тип разговори е, събеседниците да се виждат достатъчно добре, за да се пресъздадат условията на директна комуникация наживо.

4. Камерата на нивото на очите

Както и в директното общуване, така и в дистанционното чрез видеовръзка, основно правило е да гледаме събеседника си в очите. Затова трябва да се постараем да организираме домашното офис пространство, така че да може камерата, която използваме да е на нивото на очите. Това е малко по-лесно ако работим с лаптоп с вградена камера, а ако използваме отделна такава, трябва да се погрижим да я разположим максимално по-близо до монитора на машината си. Инстинктивно гледаме в екрана на компютъра си, когато го използваме, но по време на видеоразговор, докато се изказваме, е важно да се сетим да преместим погледа си към камерата, така че да получим максимален ефект от думите си. Лесно може да проверим дали сме нагласили оптимално разположението на камерата и осветлението, като си направим скрийншот от програмата която използваме за комуникация, или чрез вградената програма на камерата за нашия лаптоп. Това ще помогне за преценката има ли нужда да внесем корекции в подредбата на домашния офис и какви да бъдат те.

5. Проста обстановка

Не е необходимо да пренаредим средата на домашния си офис, така че да изглежда напълно стерилна, но със сигурност е в наша полза да минимизираме разсейващите предмети около нас и във фона, за да намалим предпоставките събеседниците ни да се разсейват от личния ни творчески хаос в кадър.

6. Не се притеснявайте за грима

Няма нужда да се вживяваме относно грима за пред камера. Все пак не сме хора, които се занимават професионално с телевизия или създаване на интернет съдържание. Ако по принцип носим грим на работа, може да се придържаме към него и вкъщи, ако това би ни накарало да се чувстваме по-уверени.

7. Облекло

Разбира се, няма да е много професионално да участваме във видеоконференция с анцуг или избеляла тениска, но всичко което изглежда достатъчно спретнато, върши добра работа. Не е препоръчително да обличаме дрехи със райета или твърде привличащи окото шарки. Чисто белите, както и черните облекла, ще объркат уеб камерите ви, тъй като при тях обикновено се включват автоматични настройки за осветеността на кадъра. Резултатът ще бъде искрящо бяла блуза и тъмно лице или респективно черна блуза и твърде светло лице. Затова е по-добре да избираме по-меки и натурални цветове.

8. Столът

Седнете на стол, който ви е удобен. Е, не чак толкова удобен, че да заспите, ако срещата е твърде дълга…. Но все пак, нека ви е комфортно, за да не се налага да се намествате често, това ще разсейва събеседниците ви, а и по-чувствителните могат да хванат и морска болест.

9. Подготовка

Ако видеоразговорите са новост за вас, поупражнявайте се първо. Нагласете видеото и аудиото, осветлението, и когато се почувствате доволни, обадете се на приятел, за да получите обратна връзка как се чува и какво се вижда.

Ако ви се случва да имате проблеми със безжичната интернет връзка, постарайте се, ако можете да направите така че да използвате жична такава.

10. Готови, на старта, бум

Когато сте подготвили техническата част, обстановката и всичко останало необходимо, остава само едно – да бъдете себе си!