Сбогом, Windows 7

Популярната операционна система на Microsoft бе спряна от поддръжка този месец. Windows 8.1 също бива спряна от поддръжка. И въпреки че все още имат много фенове, време е да се продължи напред.

Когато Windows 7 се появи преди 14 години, той се смяташе за по-добър от своя предшественик, но все още имаше своите трески за дялане. Доставчиците не бяха готови за това, липсваха важни драйвери и малко крайни потребители и ИТ администратори харесаха User Account Control (който беше въведен за първи път в Windows Vista).

И все пак, тъй като животът му изтича този месец след 10 години поддръжка и три допълнителни години разширени актуализации за сигурност, много потребители и администратори отказват да преминат на по-нова версия. (Мнозина твърдят, че Windows 7 е била най-обичаната им операционна система и казват, че Microsoft никога няма да направи друга платформа като нея).

Въпреки че не може да се отрече способността на Windows 10, и 11 понякога да подлудява хората, има едно нещо, което не може да се пропусне в Windows 7 и това са проблемите с инсталацията и корекциите. Много по-лесно е да се направи ремонтна инсталация на Windows 10 — или дори чиста инсталация на Windows 10 или 11 — отколкото да се направи за Windows 7. Не трябва да се забравя, че Windows 7 и 8.1 са последните операционни системи, които предлагат некумулативни актуализации само за защита (заедно с месечен пакет за защита и без защита). Оттогава Microsoft затегна и промени стека за обслужване на актуализации на Windows, така че вече да не поддържа SHA1(Secure Hash Algorithm), което прави болезнен процес за чисто инсталиране на Windows 7.

Въпреки това все още има опции за потребителите на Windows 7, включително 0patch за наблюдение и преглед за проблеми със сигурността в бъдеще. 0patch планира да продължи да предоставя целенасочени актуализации на Windows 7. Но не пренебрегвайте факта, че Windows 7 ще става все по-труден за поддръжка и използване, както и гарантирането, че имате доставчик на софтуер за архивиране, който го поддържа.

Призоваваме потребителите да преминат към поддържана система с модерен уеб браузър, който може да ви защити по-добре. Уебсайтовете и облачните приложения често се използват от нападателите, за да получат достъп до вашите данни, така че помислете дълго и упорито как осъществявате достъп до интернет. Таблет с Android или дори iPhone има по-добре защитена среда на браузър от по-стара операционна система Windows без корекции.

Ако все още планирате да използвате някоя от двете вече остарели операционни системи след края на живота им, трябва да се запитате: Какво ще правите, за да защитите и изолирате вашата машина сега? По принцип може да се настрои нулев прокси в Internet Explorer, така че да не може да се влезе онлайн след напускане на поддръжката. Ето как:

Отворете Internet Explorer (IE) и щракнете върху Инструменти. Изберете опции за интернет и щракнете върху раздела Връзки. Кликнете върху LAN настройки. Поставете отметка на „Използване на прокси за вашата LAN“, след което въведете фалшив IP адрес, така че системата ви да не може да сърфира в интернет. Щракнете върху OK два пъти, затворете IE, след което го отворете обратно. Направете същото и за другите браузъри.

Промяната винаги може да е трудна. Но твърде често забравяме с какво трябва да се сблъскаме по време на нашето технологично пътуване. Не можете просто да закърпите и коригирате операционна система, за да я направите по-сигурна. Близо 14 години след пускането си, Windows 7 спира поддръжката и все още се нуждае от корекции. И през февруари ще има нужда от още повече.

Windows 7 и 8.1 имаха дълъг период на живот.. не се излагайте на риск заради това.