Нова криптовалута застрашава пазара на SSD дискове

Благодарение на бума на криптовалутите невъзможността за бързото набавяне на избраната от нас видеокарта се превърна в нещо нормално в последно време. След избор на компонента, вече тряба да се направи предварителна поръчка и да се предвиди време за изкачване на нова доставка, докато стигнем до момента на ползването му или завършването на новата желана конфигурация.

С появата на нова криптовалута на име Chia, запалените копачи в Китай започват да изкупуват френетично всички SSD-та, които могат да намерят. За разлика от другите криптовалути Chia не се добива чрез производителната мощ на процесор, видео карта или ASIC копачка, а вместо това се използва свободно място за съхранение въру харддиск.

Новата криптовалута претендира че е екологична алтернатива на същестуващите. Тя е създадена от Брам Коен, най-вече познат като създател на BitTorrent. Идята му е да се добие изгода от празното пространство на устройствата за съхранение. Друго предимство, което цели да впрегне е, че дисковете използват по-малко енергия и са по-евтини като първоначална инвестиция в сравнение с видеокартите. Това ще намали голямото разхищение на електроенергия каквото се случва при копаене на Ethereum или Bitcoin, например.

Според китайски източници, хардкор феновете на майнинга масово купуват хард дискове с капацитет межу 4 и 18 терабайта. Ако това едновременно презапасяване продължи се прогнозира неодстиг на дискове и рязко покачване на цените. Макар че потребителският клас дискове не са първи избор на копачите, поради честотата на read/write операциите, които Chia изисква, нищо не може да спре ентусиастите в това поле да опитат късмета си при нов вариант за печалби.

Някои големи китайски производители на компютърни компоненти вече са разпродали наличностите си от високопроизводителни 1TB и 2TB NVMe M.2 SSD-та. Затова обмислят да въведат рестрикции с цел предотвратяване закупуване на огромни количества потребителски клас SSD-та от криптомайнъри. Освен това планират увеличения на производството за да се задоволи търсенето, а също стратиране на производство на специализирани дискове за майнинг.

Добиването на криптовалутата с потребителско SSD е възможно, но по-сериозните играчи вероятно ще заоложат на ентърпрайз решенията налични на пазара. Издръжливостта е точно толкова важна колкото капацитета и и пърформънса, а ентърпрайз и дата център SSD-тата съчетават всички тези качества.

Света на криптовалутите е динамичен, много от тях се появяват и изчезват, но ще бъде интересно да се проследи какво ще се случи с Chia. Освен че предлага нов метод за използване на компютърните компоненти за реализиране на печалба, тя застрашава пазара на още един вид компонент от недостиг и повишаване на цените.