ДРЪЖТЕ ЛАПТОПА СИ ВЪВ ФОРМА

Предлагаме ви няколко лесни стъпки, за да поддържате лаптопа си в добро състояние. Важно е да се грижите за вашия лаптоп, за да го поддържате в добра форма, превантивните мерки и профилактиката са винаги по-доброто решение пред един бъдещ скъп ремонт.

Ако следвате съветите ни, ще му гарантирате по-дълъг живот.

1. Пазете всякакви течности далече от вашия лаптоп. Разливането на вода, кафе, сокове или друго може да доведе до повреда или късо съединение,
което да причини загуба на данни. Решението е просто – всички напитки далеч от компютъра.

2. Антивирусна програма. Дори и ако знаете какво теглите и от какви сайтове, то може да съдържа вируси, които да доведат до поредица от
грешки във вашата хардуерна система или до забавяне работата на софтуера.

3. Дръжте храната далеч от лаптопа си. Не яжте пред вашия лаптоп. Трохите могат да се заклещят между клавишите на клавиатурата и да причинят грешки при работа с нея.

4. Винаги използвайте лаптопа си с чисти ръце. Освен, че ще боравите доста по-лесно с тъчпада, намалявате риска от появата на различни замърсявания и неприятни петна.

5. За монитора. Когато изключвате вашия лаптоп трябва да сте сигурни, че не сте забравили някой предмет върху клавиатурата като например молив или слушалки.
Те могат да надраскат или повредят сериозно дисплея.

6. Не дърпайте захранващия кабел. Издърпвайки захранващия кабел директно, вместо като поставите ръката си на контакта има голяма вероятност
да скъсате кабела или да повредите контакта.

7. Не усуквайте кабела. Залепете кабела върху бюрото си, с тиксо или изолирбанд, който може лесно да бъде премахнат, когато приключите работа с лаптопа си.

8. Поставяйте външните устройства в правилните им слотове. Винаги гледайте внимателно символите за слотовете на лаптопа си, преди да поставите устройствата.
Поставяйки буксата за слушалките в слота за USB например е възможно да повредите слота.

9. Бъдете внимателни с дисковете. Винаги поставяйте дисковете внимателно в правилния слот и под съответния ъгъл, като се уверите, че е от правилната страна.

10. Избягвайте резки температурни колебания. Ако през зимата сте били навън и компютърът ви е студен, не го включвайте веднага.
Първо го оставете да се затопли до стайна температура. Така ще избегнете всякакъв потенциален риск от увреждане на диска при евентуална кондензация във вътрешността на машината.
Избягвайте и пряката слънчева светлина, ако е възможно.

11. Не оставяйте лаптопа си в кола. Салонът на автомобила изпитва големи температурни колебания, които могат да повредят лаптопа ви,
а и видът на чантата за компютър е една доста привлекателна цел за всеки крадец.

12. Почиствайте поне веднъж годишно лаптопа си от натрупалия се прах вътре в него.
Погрижете се процедурата да бъде извършена от компютърен специалист и винаги изиквайте подмяна на термо пасти или термо подложки.
Натрупалият се прах не позволява на системата да се охлажда правилно.
Топлината може да унищожи дънната платка на лаптопа ви – 90% от повредите на лаптопи се дължат на висока температура.

13. Избягвайте да поставяте тежки предмети. Поставянето на книги или други тежки предмети върху вашия преносим компютър и клавиатура може да
предизвика притискане на LCD екрана и клавиатурата, което в крайна сметка ще го повреди.

14. Използвайте правилния размер чанта за лаптопа си. Каквото и да използвате, за да носите лаптопа си се уверете, че то е достатъчно голямо,
за размера на лаптопа ви. Така ще избегнете надраскване, притискане или дори потенциалния риск да го изпуснете.

15. Винаги носете лаптопа си в специалната му чанта. Това правило важи с пълна сила особено, когато тръгвате на път или сте на открито.
Много често именно изпускане или удар е основната причина за необратими щети. Чантата значително ще намали риска от по-сериозни повреди дори при евентуален по-силен удар.

16. Винаги го използвайте върху допълнителна плоска повърхност особено като сте на кухненската маса, дивана, килима или леглото.
Това със сигурност ще го предпази от повреди и натрупване на прах. В началото ще ви се струва малко странно, особено ако сте свикнали да сте постоянно с него, дори и на открито.

Съвети:

1. Определете си график за превантивна поддръжка на вашия лаптоп. Това е най-добрата стратегия, ако наистина искате да предотвратите по-сериозни бъдещи проблеми.
2. Запишете си серийния номер, марката и модела, така ще можете да съобщите своевременно при евентуална кражба или загуба.
3. Изтощавайте батерията докрай преди следващото зареждане. Така ще удължите максимално живота й.
4. Ако решите да застраховате лаптопа си, винаги трябва да бъдете нащрек за евентуални уловки, когато разглеждате офертите на застрахователните дружества.
5. Не оставяйте лаптопа си на децата си или не го преотстъпвайте на други хора. Те никога няма да спазят горните съвети или пък да си признаят за повреда по тяхна вина.

Scroll Up