Асистентът Cortana

Cortana е виртуален асистент, разработен от Microsoft. Той е предназначен да предоставя гласова помощ и да изпълнява различни задачи на базирани на Windows устройства, включително компютри, таблети и смартфони. Cortana е подобна на други виртуални асистенти като Siri на Apple и Google Assistant. Cortana първоначално е представена като част от операционната система Windows 10 и е предназначена да предоставя интелигентни функции, включително:

Гласови команди и търсения: Потребителите могат да взаимодействат с Cortana, използвайки гласови команди на естествен език, за да извършват търсения, да стартират приложения, да задават напомняния, да планират срещи, да изпращат съобщения и др.

Персонализирани препоръки: Cortana се учи от потребителските предпочитания и поведение, за да предоставя персонализирани препоръки и предложения за неща като новинарски статии, ресторанти, събития и др.

Интеграция с услуги на Microsoft: Cortana се интегрира с различни услуги на Microsoft, като Outlook, Calendar и OneDrive, позволявайки на потребителите да управляват имейли, срещи и файлове чрез гласови команди.

Интелигентен домашен контрол: Cortana може да управлява съвместими интелигентни домашни устройства, позволявайки на потребителите да извършват действия като регулиране на настройките на термостата, включване на светлини или възпроизвеждане на музика чрез гласови команди.

Гласова диктовка и транскрипция: Cortana може да се използва за гласова диктовка, което позволява на потребителите да диктуват имейли, документи или текстови съобщения. Може също така да транскрибира изговорени думи в писмен текст. Въпреки това, след няколко години на развитие, Microsoft реши да прекрати активно развитие на Cortana за потребителите и да премахне някои от нейните функционалности. Microsoft обяви прекратяването на активното му развитие за потребителите през 2019 година. Промените на Cortana за Windows потребители станаха официални с актуализацията на Windows 10 през май 2020 година. Тази актуализация премахна гласовата функционалност на Cortana и премести асистента към роля, свързана с Windows търсенето.

След тази актуализация, Cortana се префокусира върху бизнес клиентите и предлага по-специфични функции и интеграция с услуги на Microsoft за тях. За обикновените потребители, Cortana не е повече толкова видима и широко използвана функция.